Мобилният оператор ЕЕ пусна първата 5G мрежа във Великобритания, предлагайки много по-бързи скорости на трансфер на данни в определени градове на страната. Пускането на мрежи от пето поколение се разглежда като една от най-големите иновации от създаването на интернет.

Анализаторът Бен Ууд тества новата мрежа, сравнявайки скоростите на мобилен телефон с 4G и на такъв с 5G мрежа. При втората са достигнати равнища на скорост от порядъка на 700 мегабита в секунда. За илюстрация – един голям бокссет с филми може да бъде свален за няколко секунди.

снимка: broadcastingcable.com

снимка: broadcastingcable.com

EE разчита на „Хуауей“ за 5G мрежата и въпреки забраната, наложена от САЩ на китайския гигант, пусна своите услуги във Великобритания. Изпълнителният директор на британската компания Марк Алера каза, че не са получавали указания от британското правителство да спрат или отложат пускането на 5G мрежата въпреки растящата несигурност относно доставките на телекомуникационно оборудване от „Хуауей“ в бъдеще.

Британският съвет за национална сигурност реши засега да спре достъпа на китайците до всички основни части на 5G мрежата, но им разреши ограничен достъп до второстепенни компоненти.


Share Follow

Leave A Reply