Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ и Мексико са постигнали съгласие за имиграцията и че митата, които той планираше да въведе в понеделник, са отменени. „САЩ и Мексико постигнаха споразумение. Митата, предвидени да влязат в сила от американска страна срещу Мексико, са следователно отменени за неопределено време“, написа президентът в „Туитър“. Той допълни, че в скоро време ще бъдат публикувани детайли за сделката.

Малко след това мексиканският министър на външните работи Марсело Ебрард, който е във Вашингтон за преговорите за митата и за незаконната имиграция с американски представители, потвърди, че няма да има мита в понеделник.мексико

Преговорите започнаха в началото на седмицата. Тръмп заплашваше да въведе мита срещу Мексико от 10 юни в размер на 5 процента върху всички стоки, идващи оттам. Прогресивно до 1 октомври митата трябваше да се увеличат до 25 процента.

В четвъртък мексиканските власти се ангажираха да засилят надзора по границата с Гватемала, като разположат 6000 членове на националната гвардия. Мексико замрази и банковите сметки на предполагаеми трафиканти на мигранти и върна стотици хондурасци в родината им. Властите на Мексико блокираха и керван от около 1200 мигранти, влезли в Мексико от Гватемала.


Leave A Reply