Лидерът на опозицията във Венецуела и самопровъзгласил се за временен президент Хуан Гуайдо събра хиляди поддръжници на митинг в град Вале дел Туй. Той декларира пред тях, че краят на „узурпацията“ на Николас Мадуро е към своя край. Този град в щата Миранда е бил мощен индустриален център в миналото, но в последните години е засегнат от спад в производството, както и от недостиг на храни и електроенергия.

През последния месец представители на опозицията и на правителството водеха преговори в Норвегия, но не постигнаха компромис за институционална рамка, в която да бъдат насрочени нови президентски избори. Мадуро е съгласен да проведе само избори за Национално събрание, в което неговата партия няма мнозинство. Над 50 държави по света са подкрепили Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела, но тяхната подкрепа е недостатъчна за свалянето на Николас Мадуро, който разчита на армията.

Николас Мадуро

Николас Мадуро

Междувременно стотици венецуелци се струпаха на границата с Колумбия, след като тя бе отворена в събота. Те искат да преминат в съседната държава, за да си купят храни, лекарства и други стоки от първа необходимост. Преминаването е разрешено само за пешеходци. Превозни средства не се допускат.


Share Follow

Leave A Reply