Дъбът, който бе посаден от президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон през април миналата година, загина, съобщава френският вестник Le Monde.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

Френският лидер пристигна на държавна визита във Вашингтон през април 2018 година. Тя бе проведена по повод 250-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. В хода на визитата Макрон и Тръмп засадиха „дъба на приятелството“ в градината на Белия Дом. Той бе донесен от Северна Франция – от местата, където по време на Втората световна война започва десантът на американската армия. Според мнението на френския лидер дъбът трябваше да стане символ на дългите отношения между двете страни.

снимка: AP

снимка: AP

„Малкият дъб загина и тревата отново израсна на ливадата пред Белия Дом, където го бяха посадили Доналд Тръмп и Еманюел Макрон“, пише вестникът. Вестник Le Figaro потвърди информацията и отбеляза, че дървото не е издържало карантинния фитосанитарен контрол, който Съединените щати въведоха след засаждането му. Това беше направено, за да се предотврати разпространението на болести. В публикацията се посочва, че митническата и граничната защита на САЩ, която зависи от Министерството на земеделието, установява карантина за внос на растения, семена и дори почви, за да се избегне разпространението на болести или вноса на инвазивни видове насекоми.


Share Follow

Leave A Reply