Най-малко седем души са загинали при потъване на мигрантска лодка близо до гръцкия остров Лесбос, предава AFP.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Гръцката брегова охрана е успяла да спаси 57 души и продължава да търси оцелели след инцидента. Помощ им оказва граничен патрулен кораб на Европейския съюз.

снимка: doryforos.gr

снимка: doryforos.gr

Няма информация за националността на мигрантите. Но източник разкрива, че жертвите са четири жени, мъж и две млади момичета.
Повече от 300 бежанци и мигранти са загинали тази година при опит да пресекат Средиземно море, за да достигнат Европа, според Международната организация за миграция (МОМ).
В Гърция пребивават около 70 000 предимно сирийски бежанци и мигранти, които са напуснали своите страни от 2015 г. насам и са преминали от съседна Турция.
ФРОНТЕКС-3

По силата на споразумение, постигнато с Европейския съюз през 2016 г., Турция полага по-големи усилия за ограничаване на мигрантския натиск към петте гръцки острова, които са най-близо до бреговете й, включително Лесбос. В резултат се стигна до спад на броя на пристигащите на гръцките острови – от 875 000 през 2015 г. до под 40 000 годишно през 2017 г. и 2018 г., според европейската служба за гранична охрана – ФРОНТЕКС.


Share Follow

Leave A Reply