“Като придобием новите изтребители, ще пазим въздушното пространство и на Северна Македония”, каза пред журналисти на учебен полигон „Ново село“ премиерът Бойко Борисов. На въпрос кое в наблюдаваното учение го е впечатлило най-много, Борисов заяви, че него нещо трудно може да го впечатли, защото е участвал в стотици такива занятия. „Даже на колегата му казах, че има доста да коригират стрелбата“, коментира той.

3P1A0294

„Много бих искал тези, които ни критикуват, че имаме българо-американска база в „Ново село“, да видят какво прекрасно съоръжение е. Имаме надеждна техника, която модернизираме, и окомплектоваме това, което през годините е разрушено”, заяви министър-председателят. „Ученията тук продължават цяло лято, а през последните години се отделят толкова средства за отбрана, колкото не са предвиждани години наред”, заяви министър-председателят пред журналисти. Премиерът подчерта, че „Strike Back 2019″ се ръководи само от български офицери.

3P1A9674

„А и с колегата Зоран Заев говорихме миналата седмица с новите изтребители ще пазим въздушното пространство и на Северна Македония“, заяви Борисов. Той посочи, че това ще е добре и за тях, и за нас. “Защото така или иначе тези самолети не могат да завият толкова близо и ходят над Северна Македония. Така че тези учения ни дават бойно другарство“, каза още министър-председателят.

3P1A9951

Военнослужещите от състава на многонационалния батальон демонстрираха изпълнение на задачи в съвместни действия по отбрана и контранастъпление. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов благодари на премиера Бойко Борисов за подкрепата. „Всяка година сме предвидили средства за модернизация и каквито цели сме си поставили с министъра на отбраната – продължаваме да ги изпълняваме”, каза от своя страна началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

3P1A9890

В тактическото учение с бойни стрелби ответен удар тази година се включиха над 800 военнослужещи от въоръжените сили на България, Албания, Гърция, Северна Македония и САЩ. Военнослужещите от Въоръжените сили на България бяха над 600 от 38-и механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион от 2-ра механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, както и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на военновъздушните сили.

3P1A0213 (1)

В учението се включиха и 200 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ – една механизирана рота, Албания – един пехотен взвод, Северна Македония – един пехотен взвод и танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка от Гърция.


Share Follow

Leave A Reply