Отиващият си председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че Италия се „движи в неправилна посока“ и рискува да получи солидна глоба, ако бъде реализирана докрай дисциплинарната процедура за прекомерен дефицит. Юнкер изрази надеждата си да не се стигне до този вариант, но всичко зависело от следващите финансови и икономически ангажименти на правителството в Рим.

снимка: Shutterstock

снимка: Shutterstock

Председателят на ЕК даде обширно интервю за изданието „Политико“, в което обобщи работата по време на петгодишния си мандат. Той отново коментира отношенията с Великобритания. „Споразумението за излизане на Великобритания не може да бъде предоговаряно. Решение на Консервативната партия е да назначи нов премиер. Ние трябва да работим с него, както го правихме и с предишния Тереза Мей. Това не е наш избор, никой не ни е питал за мнението“, отбеляза Юнкер.

снимка: Lawyer Monthly

снимка: Lawyer Monthly

Юнкер заяви, че има добри отношения с американския президент Доналд Тръмп, но че той несправедливо е бил критикуван от европейски лидери, понякога без основание. „Президентът на Съединените щати заслужава уважение, защото той е президент на велика страна. И не бива да придружаваме действията му с неприятни коментари, идващи от европейска страна. Въпреки че той е специалист на туитовете – аз никога не ги чета, защото не съм потребител на социалните мрежи. Не ми харесва да виждам всеки ден, че съм бил пиян, че съм бил корумпиран, че съм никой“, подчерта той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Юнкер призна в интервюто, че през 2014 г. е предпочитал да застане начело на Европейския съвет, вместо ЕК. По неговите думи като председател на ЕК му се е налагало да работи по 18 часа на ден, докато дейността на председателя на Европейския съвет била на непълно работно време. “ЕК не взима окончателните решения, а и силата ми е във воденето на преговори”, заключи Юнкер.


Share Follow

Leave A Reply