„От БСП сме за намаляване на размера на праговете и таваните на партийната субсидия, но това да не застрашава функционирането на политическите партии. Предложението на ГЕРБ и на ДПС, с подкрепата на Атака, ще доведе до изчезване на политическите партии“, заяви зам.-председателя на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Той подчерта, че това е промяна на модела и по този начин се застрашава демокрацията. „Ние ще се противопоставим на това желание. Винаги сме се борили срещу всеки опит да бъде застрашена демокрацията“, каза още той.

снимка: catholicleader.com.au

снимка: catholicleader.com.au

Според него предложението на ГЕРБ е направено „на крак“, без оценка на въздействието, без да се консултират с политическите сили. „Това показва, че управляващите никога не са търсили дългосрочно решение на проблема. За тях нещата се решават сега, днес, а утре, ако задуха друг вятър, ще се промени и решението“, коментира Стойнев. По неговите думи така се е случило с цялото законодателство. „Сега искат да унищожат политическите партии. Нормално е да има намаляване на субсидията, защото има партии, които дори не могат да я изхарчат“, каза още той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Стойнев заяви, че БСП ще предложи на всички политически сили диалог и препоръча да не се бърза. „Ще поканим всички политически сили между първо и второ четене, да седнем, да обсъдим и дано имаме силата да предприемем правилните действия, така че да не застрашим политическия живот в страната“, обясни народният представител. Той подчерта, че България е от младите членки на ЕС и може би ще сме първата, която ще въведе модел, който да унищожава основите на демокрацията.

снимка: debati.bg

снимка: debati.bg

„ГЕРБ обричат партиите не само да не бъдат независими, но и да изчезнат. Може да останат само 1-2 субекта и надали за това са се борили нашите предци, надали и това са основните ценности на ЕС“, допълни зам.-председателят на БСП. Според него няма друга държава, в която да се търси подобен начин на финансиране, който ГЕРБ предлагат. „Ще направим свои предложения за актуализация на бюджета, но по начина, по който управляващите работят, не се прави политика“, категоричен е Драгомир Стойнев.


Share Follow

Leave A Reply