Глобално проучване показва, че 86% от потребителите на интернет признават, че са се подлъгали по фалшиви новини, пише вестник Сабах. Основна платформа за поднасянето на подвеждащата информация била социалната мрежа “Фейсбук”. Участниците в анкетата смятат, че както правителствата, така и медийните компании трябва да се борят с проблема, който допринася за растящото недоверие към информацията в интернет и има негативно влияние върху икономиката и политическите дебати.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

Съединените щати са на първо място по разпространяването на фалшиви новини, смятат анкетираните. Следват ги Русия и Китай. Най-лековерни се оказали жителите на Египет. Най-скептични към фалшивите новини били гражданите на Пакистан.

снимка: LinkedIn

снимка: LinkedIn

Резултатите от проучването показват още, че потребителите по света изпитват растящо недоверие към социалните мрежи, както и притеснения за опазването на личните им данни, използвани от алгоритмите на интернет компаниите.

лъжа, фалшива новина

В изследването, което е използвало мненията на хора, интервюирани лично, както и такива, попълнили анкети по интернет, е било направено между 21 декември 2018 и 10 февруари 2019 г. по поръчка на Центъра за международни управленски иновации (CIGI) – неправителствена организация за анализи, базирана в Канада. Изследването е проведено в 25 държави, като са анкетирани 25 000 интернет потребители.


Share Follow

Leave A Reply