Българската православна църква почита душите на покойниците и отслужва молебен в съботата преди големия християнски празник Петдесетница. Черешова задушница е втората задушница за годината. Наричана е още Спасовска задушница и е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

задуш
Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Чрез богослужението в църквата живите се молят за починалите, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

снимка: е-Бургас

снимка: е-Бургас

След Възнесението на Господ входът на царството небесно – Раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. На задушница камбаната бие траурно с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. В източното православие в църковния календар има четири задушници преди Месни Заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.

снимка: Thinkstock

снимка: Thinkstock

В тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.


Share Follow

Leave A Reply