“Суперкомпютърът ще даде огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш в България”, каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел и с ръководителя на ГД „Свързаност“ към ЕК Роберто Виола. „Благодаря, че Европа и ЕС се замислиха, че в следващите месеци технологичната революция ще бъде огромна“, заяви Борисов.

снимка: Shutterstock

снимка: Shutterstock

„Ще вложим милиони евро заедно с ЕК. Ние даваме на хората, занимаващите се с инвестиции, работно място, което ще работи 24 часа в денонощието. Надали извън сферата на тясно профилираните специалисти някой може да си представи, че тези машини правят 4 млрд. операции в секунда. Това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи. Мостовете на магистралите и сградите също ще се тестват как биха реагирали, изобщо целият строителен бранш. Да не говорим и за сферата на медицината – особено за ваксините. Огромни възможности. Така че ще дадем работно място на всеки, който има желание“, обясни Борисов.

_J2A9555

Той посочи, че в цяла Източна Европа няма такива машини. „Това извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите и новите технологии. Всяко нещо да може да бъде тествано по всякакъв начин. Така че от наша страна ще бъде направено това – сградата, разположението в технопарка“, каза още премиерът.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“България ще даде 12 млн. евро за суперкомпютъра, той трябва да е готов до 2020 г.”, каза европейският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел. „Общата инвестиция за суперкомпютъра е 1 млрд. евро. От тях 486 млн. евро са от Европейската комисия, а останалите са от държавите членки и частните партньори“, обясни Мария Габриел. По отношение на проекта за България тя уточни, че е на стойност 18 млн. евро, като 12 млн. евро от тях са от България, а 6 млн. евро – от ЕК.

_J2A9539

„Срокът е до края на 2020 г. – дотогава средствата трябва да бъдат вече оперативни и действащи. Нещо повече, в следващия програмен период на ЕК с новата програма „Цифрова Европа“ специално за суперкомпютрите има отделени 2,7 млрд. евро. Тези средства ще бъдат включени в по-нататъшното развитие. Защото веднъж създадена и работеща, машината вече става европейска и европейските средства ще бъдат част от тези, които ще се използват за България“, обясни тя.

Роберто Виола, снимка: БГНЕС

Роберто Виола, снимка: БГНЕС

“Компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото компютъра в НАСА”, каза от своя страна ръководителят на Генерална дирекция „Свързаност“ към Европейската комисия Роберто Виола. „Това ще бъде най-мощният суперкомпютър – ще бъде сред първите 10 в Европа и сред първите 50 в света“, заяви Виола. Той посочи, че има три основни сфери на приложение.

1A9486

„Хората ще имат по-добро разбиране за редица болести като рака. На второ място е околната среда“, обясни той и посочи още, това че ще е най-голямата мрежа в Европа. Виола заяви, че чрез суперкомпютъра ще може да се предвиждат торнадо и земетресения. Той благодари на България за голямата инвестиция, която ще направи.

980x551_1560672913

“На „Позитано“ 20 даже и оставка не могат да подадат”, каза Бойко Борисов в отговор на въпрос във връзка с оттеглената оставка на лидера на БСП Корнелия Нинова. На въпрос дали би коментирал вътрешнополитически теми, Борисов заяви, че това не е интересно. „Сега сме високо технологично ориентирани в България, на най-високо ниво“, заяви той.


Share Follow

Leave A Reply