Стойчо Стойчев е доктор по политология и доцент по политически науки. Неговата научна област и интереси са в сферата на организираната престъпност, криминалните пазари, анализа на политическия риск и прогнозирането.

снимка: iconomist.bg

снимка: iconomist.bg

Какъв знак според Вас е решението на Корнелия Нинова да оттегли оставката си?

Това е политическо решение и очевидно, след като не отива на избори да препотвърди лидерството си в партията, се опасява от това, ако има евентуален избор на нов председател, тя ще загуби тези избори. Ако един човек е уверен в своята победа, ако действително твърденията на Корнелия Нинова, че по-голямата част, 70-80% от членовете на БСП стоят зад нея, тя не би се поколебала да отиде на избор за председател отново. Ситуацията от вчера показва, че има тя има опасения в това отношение.

980x551_1560672913

Това неминуемо ще доведе до задълбочаване на конфронтацията между нея и противниците ѝ, което дългосрочно и генерално ще отслаби организационно БСП. Събитията от вчера са благоприятни за основните конкуренти на БСП в лицето на ГЕРБ. Корнелия Нинова прави директна услуга на Борисов за предстоящите местни избори.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Нуждае ли се БСП от нов лидер?

БСП се нуждае от лидер, който да може да надскочи този електорален таван 950-970 хиляди гласа национален избор. Към момента Корнелия Нинова очевидно не може да го направи. Тя се опитва, като препозиционира БСП идеологически от либералното ляво към консервативно-шовинистично затворено ляво, като се прицелва към избиратели, които традиционно гласуват ксенофобски, за партии като “Атака”, НФСБ. БСП се опитва под ръководството на Нинова да влезе в този тип електорален ресурс, но за момента това е безуспешно. Нито на парламентарните избори през 2017 г. успя да го направи, нито сега.

бсп

Ясно е, че нещо трябва да се измисли, за да може БСП да спечели следващи парламентарни избори, тъй като нейната амбиция е БСП да управлява. Това няма как да стане към момента, тъй като има ясна разлика в гласовете от порядъка на 150 хиляди гласа между БСП и ГЕРБ, която Корнелия Нинова не може да стопи.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Пробваше се да направи някакъв вариант с президента Румен Радев, но европейските избори показаха, че популярността на президента не се пренася автоматично към подкрепа за БСП. Внушенията, че обстановката в България е предреволюционна, отново не помогнаха по никакъв начин да се повиши избирателната активност и да се стимулират хората да гласуват за БСП. Към момента всички опити на БСП са неуспешни. Следващата “димка”, която се заформя е, че заради намаляването на субсидиите и заради медиите БСП ще загубят предстоящите местни избори. Те ще ги загубят поради невъзможността на Корнелия Нинова да спечели нови избиратели, отвъд тези, които гласуват за БСП традиционно.

64714350_1591919934274143_4060820170241736704_n

Това, което тя успя да направи, е все пак да утвърди място на БСП като втора политическа сила, защото в момента, в който тя пое председателството, бяха на кантар нещата да стане трета политическа сила след ДПС. Но дали ще удържи този успех, ако разцепи на идеологическа основа партията, е трудно да се каже, защото хората, които искат да видят една пролиберална, проевропейска партия в лицето на БСП, не са никак малко. Все пак се вижда, че по преференции Сергей Станишев е на второ място в листата. Това са хора, които го харесват като лидер и го подкрепят.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Смятате ли, че процесите, които текат в БСП в момента, ще имат разрушителна сила за партията? 

Това, което се случва в БСП в момента, е същото, което се случи в СДС след 2001 г., когато загубиха изборите. Същите процеси на разпад, на роене в БСП ще се задълбочат, защото Корнелия Нинова е човек, който се конфронтира. Тя търси конфликти със своите противници, не ги инкорпорира в структурата, тя ги изхвърля. Изхвърли маса хора от парламента, от администрацията в “Позитано”, изхвърли Станишев от листата и се наложи Пленумът да го връща против нейната воля. Тя е политик, който разрушава мостове, и такива политици в българската история винаги са се проваляли, защото в България, за да си успешен в политиката, трябва да можеш да правиш компромиси и да намираш оптимални и годни решения за всички.

Иван Костов

Иван Костов

Подобен тип политици от новата история е Иван Костов, който беше категоричен по някои теми, и се видя, че той като цяло не успя да повтори мандата си, въпреки хубавите реформи които направи неговото правителство, да стабилизира страната след много тежка криза от 1996-1997 г.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Очаквате ли тежка загуба за БСП на предстоящите местни избори?

Тя няма как да бъде тежка, при положение, че те тръгват от много ниски позиции. Ако погледнете резултатите от предишните местни избори, загубата на БСП беше страшно тежка. Тя беше електоралното дъно на БСП. През 2015 г. те загубиха емблематични градове, “чисто червени крепости”. Тогава картата на практика стана само ГЕРБ, ако погледнем общините и кой държи мнозинствата и съответно кметовете. Ако БСП успее да надскочи този резултат, това ще бъде успех за тях. При все това, общата маса гласове и общински съветници и кметове, които БСП ще успее да спечели на предстоящите местни избори, ще бъде доста по-малка от тези на ГЕРБ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Въпросът е дали и на местните избори БСП ще се утвърди като втора сила. Може в ДПС да протекат реформи и процеси, които да ги изведат като втора сила с местните избори. ДПС на местно ниво са доста силни в много региони в страната. Те разширяват електоралното си присъствие извън регионите, населени с турско и мюсюлманско население.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Полезен ход ли е БСП да подкрепи Мая Манолова за кмет на София, ако тя все пак се включи в надпреварата наесен?

Би станало нещо като с президента Радев. Ако Мая Манолова се яви на местните избори, ще се яви като независим кандидат, подкрепен от БСП. След това тя ще се опита да се еманципира като независим кандидат, т.е. ще бъде говорител против управлението по подобие на президента Радев, но няма да генерира управленски ресурс в БСП. От това БСП може да прави само “черен пиар” през такъв тип позиции като президента и кмета на София. Така че не биха спечелили много. Все пак ще бъде някакъв вид прогрес, отколкото да се издигне чисто партиен кандидат на БСП, който да загуби с голяма разлика от кандидата на ГЕРБ.


Share Follow

Leave A Reply