След месеци спекулации и течове на информация, технологичният гигант “Фейсбук” обяви официално, че през следващата година ще стартира нова криптовалута, наречена “Либра”, съобщават световните агенции. С нея ще могат да се правят разплащания през приложенията на социалната мрежа и чат програмата “Уатсап”. В самостоятелната “Асоциация Либра” обаче влизат и други големи компании, които вероятно също ще работят с новата криптовалута – “Мастъркард”, “ПейПал”, “Ибей”, “Юбър”, “Водафон” и т.н. Очаква се и банковият сектор да се включи в проекта.

фейсбук

Платформата е с отворен код и така всеки може да създава продукти, които оперират с “Либра”. Новата валута ще има покритие под формата на резерв от различни други валути и реални активи, като целта е плащанията да са бързи, лесни и възможно най-евтини (като обаче ще има комисионна). Целта е на по-късен етап “Либра” да се купува и продава и на международните валутни пазари. “Фейсбук” от догодина ще предлага дигитален портфейл, наречен “Калибра”, като данните от него няма да се използват за таргетиране на реклами.

5

От социалната мрежа са си поставили за цел най-амбициозният проект в историята на компанията да даде достъп до кредитни, банкови и други услуги на стотици милиони хора в развиващите се страни, където този тип дейности са слабо развити или ненадеждни. Към момента обаче няма яснота къде ще дебютира “Либра” извън САЩ, където има всички регулаторни разрешения.

снимка: blockpublisher.com

снимка: blockpublisher.com

Експерти коментират, че основните предизвикателства пред криптовалутата са свързани със защитата на данните за плащанията и стабилността на стойността ѝ в рамките на по-големи периоди от време. От “Фейсбук” са категорични, че не искат да създадат още един биткойн – виртуална валута със силно нестабилна цена, която в наши дни се използва предимно като спекулативен актив или за пране на пари.


Share Follow

Leave A Reply