Започва ремонт на Паметника на Свободата на връх Шипка. Консервационно-реставрационните дейности ще продължат до първи септември. Ще се извърши цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия.

снимка: YouTube

снимка: YouTube

Необходимостта от спешен ремонт е установена още преди две години. Металната конструкция на 8-метровия монумент е силно компрометирана. Последният ремонт е направен в началото на 80-те години на миналия век.

Връх_Шипка

Бронзовият лъв е отлят в Софийския военен арсенал от група майстори по проект на скулптора Кирил Шиваров през 1929 г., а пет години по-късно е поставен на Шипка. Реставрацията на лъва започва в навечерието на 85-годишнината от откриването на Паметника на свободата и тържествата по случай 142 години от Шипченската епопея. Те ще се проведат през август.

Реставрацията няма да попречи на организацията на предстоящите тържества, чиято кулминация е на 24 август, уверяват от областната управа.

шипка

На паметника вече е монтирано скеле, което ще ограничи достъпа на посетители до експозицията вътре до 20 юни. За посещения ще бъде отворена Костницата, чийто вход е от южната страна на паметника.

 


Leave A Reply