Реставрацията и консервацията на 28-тонния бронзов лъв на Паметника на свободата на връх Шипка започна. Средствата за ремонта в размер на 111 000 лева са дарени от голяма хранителна верига и от граждани. През периода на ремонт за посещение ще бъде отворена Костницата, но в случай на необходимост, са възможни и ограничения на достъпа до монумента. Реновирането на емблематичния паметник включва цялостно почистване на бронзовата фигура на лъва, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия.

Връх Шипка

Връх Шипка

През 60-те години на миналия век, на най-възловите и паметни места в националния парк-музей са поставени 14 бронзови плочи, със строфи от стихотворението „Опълченците на Шипка”. Повечето от тях са откраднати преди десетилетия , като сега ще бъдат заменени с каменни. Плочите ще бъдат изработени от възпитаниците на единственото у нас каменоделно училище в село Кунино.
шипка
Паметникът на Шипка е място за чести посещения от наши сънародници и от много чужденци, които се вълнуват от историята ни. Дейностите по реставрацията трябва да приключат до началото на септември.


Share Follow

Leave A Reply