Открит летателен ден ще се състои от 10.00 ч. днес в авиобаза „Граф Игнатиево“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Българските Военновъздушни сили канят всички приятели на авиацията на събитието, с което ще отбележат годишнините от приемането на въоръжение на бойна авиационна техника – 20 години на вертолет Бел-206, 30 години на самолет МиГ-29 и 40 години на вертолет Ми-24.

МиГ-29, ВВС

Полетите ще наблюдават началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, висши военни от Българската армия. В събитието ще се включи и президентът Румен Радев, който ще приеме почетния строй, след което ще наблюдава авиационни демонстрации в небето. В 11.30 ч. вертолет Ми-17 от авиобаза “Крумово” ще прелети с националния флаг, за да даде началото на въздушните демонстрации.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В полетите ще участват всички типове вертолети от авиобаза “Крумово” – Бел-206, Кугър, Ми-24 и Ми-17, представяйки основните мисии и задачи, за които са предназначени. Щурмовите самолети Су-25 от авиобаза “Безмер” ще влетят за атаки по земни цели, демонстрирайки осигуряването на непосредствена авиационна поддръжка на формированията. Изтребителите МиГ-29 ще зарадват гостите със сложен пилотаж на малка височина, маневрен въздушен бой и изпълнение на мисията “Air Policing”. Ролята на самолет нарушител ще изпълни самолет C-27J “Спартан” от авиобаза “Враждебна”.

снимка: БНР

снимка: БНР

Ще участват и самолети “Пилатус” и Л-39 от Военновъздушната учебна база “Георги Бенковски” – Долна Митрополия. С тях ще се включат и част от най-младите летци в българските Военновъздушни сили. Любителите на авиацията ще могат да разгледат и наземната експозиция на авиационна и специална техника. Входът е свободен.


Share Follow

Leave A Reply