“Установени са трима лекари и посредник в организираната престъпна група за ТЕЛК в София”, каза говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Сийка Милева по време на брифинг във връзка с разследването на действаща на територията на София организирана престъпна група, осигурявала ТЕЛК решения на здрави лица срещу подкупи. „Групата е създадена с користна цел и с цел извършване на корупционни и документни престъпления, свързани с процедурата по придобиването на степен на инвалидност от ТЕЛК – комисията“, каза Милева.

Сийка Милева, снимка: БГНЕС

Сийка Милева, снимка: БГНЕС

По думите ѝ в хода на проведените оперативно-издирвателни мероприятия са установени членовете на организираната престъпна група. „Това са трима лекари, двама от които са председатели на две ТЕЛК комисии. Едната ТЕЛК комисия е 28-о ДКЦ, а другата е Втора многопрофилна болница за активно лечение – София, по известна като Втора градска болница. Третият лекар, който е участник в организираната престъпна група, е психиатър, управител на медицински център”, обясни тя.

снимка: haskovo.net

снимка: haskovo.net

“Участникът с основна роля в извършването на престъпната дейност е лицето посредник между лекарите и лицата, които са желаели да се снабдят с такива неистински ТЕЛК решения. Това е лице, което е от български произход, осъждан, криминално проявен. Легално той се занимава с търговия в магазин за дрехи на територията на женския пазар. Там работи заедно със съпругата си. Иначе неофициално той е известен сред лицата, които работят на територията на женския пазар, както и сред лица от ромски произход, че той може да осигури срещу заплащане ТЕЛК решение с над 50% трудова инвалидност”, допълни прокурор Сийка Милева.

сива икономика, пари, корупция

“Този човек е изградил доверени отношения с лични лекари, както с лекари от различни специалности и както с председатели на ТЕЛК комисии на територията на София. Същият се обажда на личните лекари, които срещу заплащане издават така наречените етапни епикризи, като лицата изобщо не се преглеждани, не са посещавали медицински прегледи, а лекарите удостоверявали в експертните заключения диагнози, от които лицата изобщо не са страдали. Услугата, която се заплащала, варирала по договорка между отделните лица с членовете на групата. Тя е между 1000 и 3000 лв. Заплащането е ставало поетапно. Първоначално се е заплащала авансова вноска за започване на процедурата, а когато се е получавало фалшивото експертно заключение, се заплащало останалата стойност“, уточни още Сийка Милева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Вчера бяха извършени действия по разследването под надзора на Специализираната прокуратура в условията на неотложност. Бяха извършени претърсвания и изземвания на 12 адреса. Това са адреси, които са обитавани от членовете на организираната престъпна група, както и ползваните от тях служебни адреси“, допълни още Милева. Тя поясни, че са иззети множество документи, копия на лични карти, празни бланки за заявление на ТЕЛК, както и бележки, на които са изписани лични данни на лица и определени суми срещу тях.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„От държавния и от общинския бюджет изтичат десетки и стотици милиони левове, които отиват към лица, които нямат право да ползват този ресурс. Мними инвалиди, които освен съответните пари в резултат на получените решения на ТЕЛК, които получават всеки месец, са в размер, който е сериозен и може да позволи едно голямо семейство да живее нормално. Като страничен продукт получават десетки, стотици може би социални услуги, които допълнително натоварват държавния и общинските бюджети почти във всички сфери“, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев. По думите му тези пари изтичат като каца без дъно и не стигат до хората, които имат реална нужда от тези пари, а това са хората с увреждания.

снимка: iStock

снимка: iStock

„Страничен резултат от всичко това е, че на гърба на държавата живеят цели семейства и общности, без да са заслужили и въобще да има причина да получават тези пари и социални услуги. Допълнително, по никакъв начин не мотивира тези хора, в някои случаи почти цели села, да полагат, какъвто и да е труд. Интересното в случая е, че това, за което си говорим и което по някои дела сме доказвали с косвени доказателства, тук ще бъде доказано с преки“, каза Гешев.

полиция

Заместник-главният прокурор уточни, че служител на МВР се е представил за клиент на организираната престъпна група е минал по цялата верига. „Платени са сумите, осигурени от МВР, които по определен начин са приобщени по делото като доказателства. Този служител на МВР си е платил капаро, крайна сума и си е получил решение на ТЕЛК, за това, че е 50% нетрудоспособен“, посочи Гешев. Той обърна внимание, че служителят на МВР е напълно здрав. Той допълни, че колегите му от ГДБОП са установили над 100 такива случая, извършени от тази организирана престъпна група. „Ние не сме съвсем бедна държава, просто се разхищава обществен ресурс“, изтъкна още заместник-главният прокурор.


Share Follow

Leave A Reply