За първи път у нас гостува експозицията „Тутанкамон – една недовършена любовна история“. Изложбата ще бъде открита на 10 юли в Операта на Бургас. От няколко дни екип специалисти по древна история на Египет, подреждат експонатите. Експозицията съдържа около 100 артефакта, които пресъздават с максимална точност единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет. Експонатите са групирани в няколко тематични къта – „Предверието“ или „Стаята на могъществото и властта“, „Златният трон“ – наричан още „Шедьовърът на стаята“, „Погребалната камера“, „Съкровищницата“ и „Позлатеният олтар“.

44189cbaae258a0f0caa1a2a64c3d5eb

“Тук ще представим точно реалистичният начин, по който е открита гробницата от археолозите. Открити са четири зали общо, като първата от тях е преддверието. Втората зала представя самото погребение, мумията в саркофага и маската на Тутанкамон”, заяви Мохамед Абдел Шафи, организатор на изложбата.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

За да бъде докосването до древен Египет по-реалистично и вдъхновяващо, организаторите са подготвили и стая с виртуална реалност. С помощта на специални очила ще могат да бъдат разгледани екзотичната страна, както и пирамидите. „Тутанкамон – една недовършена любовна история“ е определяна от експерти като своеобразен мост към древните времена, които не спират да провокират учени от целия свят да търсят отговорите на много загадки.


Share Follow

Leave A Reply