“Страните от Западните Балкани са наши европейски съседи и имат европейска перспектива”, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел по повод предстоящата среща на високо равнище за този регион в рамките на Берлинския процес, която ще се стои в град Познан, Полша, съобщи Танюг. Във видеопослание Меркел изтъкна, че за осъществяването на европейската перспектива е необходимо страните от региона да решат многобройни спорове и да изпълнят необходимите условия. “Пътят продължава да е пълен с камъни”, подчерта Меркел.

колаж: informo.bg

колаж: informo.bg

В Познан в петък, на 5 юли, ще се състои конференция за Западните Балкани, в която ще участва Меркел, по инициатива на която през 2014 г. стартира Берлинският процес с цел да се ускори диалогът и да се увеличат възможностите за сътрудничество между страните в региона. “В региона съществуват позитивни примери за диалог”, заяви в декларация германският канцлер, специално изтъквайки решаването на дългогодишния спор за името на Северна Македония.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“С политическа смелост както на премиера на Северна Македония Зоран Заев, така и на гръцкия премиер Алексис Ципрас този конфликт стана възможно да се реши”, подчерта Меркел. Тя каза, че този позитивен пример трябва да окуражи решаването на проблемите в Босна и Херцеговина и между Сърбия и Косово.


Share Follow

Leave A Reply