Андрей Ковачев е български евродепутат от групата на ГЕРБ/ЕНП. Той е член на ЕП от 2009 година досега. Зам.-председател на Групата на Европейската народна партия. Член на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите, заместник в Комисията по международна търговия и Подкомисията по правата на човека.

андрей ковачев

Как ще коментирате постигнатия компромис за лидерските постове в ЕС? Смятате ли, че Урсула фон дер Лайен ще успее да даде възможност за решаване проблемите на ЕС? Това, че няма хора от Централна и Източна Европа на ръководни постове, ще се отрази ли негативно?

Както при всеки компромис, нито една страна не е доволна. Но, за съжаление, нашите колеги от другите политически семейства в Европа – социалистите и либералите, не спазиха своята уговорка, която беше партията с най-много евродепутати да излъчи своя кандидат като председател на Европейската комисия. Това беше Манфред Вебер при нас. Политическата ситуация обаче в Съвета беше друга и ние не можахме да постигнем такова съгласие.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Вчера г-жа Урсула фон дер Лайен посети групата на Европейската народна партия в Страсбург, имахме първа среща с нея, обменихме някои мисли. Тя представи своята визия и своите приоритети, свързани със сигурността, отбраната, с банковия съюз, с Еврозоната, конкурентноспособността на европейската икономика, гарантирането на физическата и социалната сигурност на гражданите. Но това е само първа стъпка. Тя трябва сега много убедително да спечели доверието не само на ЕНП, но и на другите политически семейства в Европейския парламент, за да има мнозинство при гласуването на следващата Комисия. Жалко е също така това, което казахте, и ние не сме доволни от липсата не географски баланс, липсата на представител на висшите позиции на човек от Централна и Източна Европа.

Европейският парламент избра свой нов председател. Смятате ли, че Давид-Мария Сасоли е най-подходящ за поста? Как ще коментирате отказа на Сергей Станишев от номинацията си?

Трябва г-н Станишев да коментира това дали се е отказал и какви са били дебатите в семейството на европейските социалисти. Иначе новият председател на Европейския парламент го познавам много добре, защото сме работили заедно в председателството на Европейския парламент. Той беше зам.-председател в предишния мандат. Той е отговорен и много подготвен политик от Италия. Дълги години журналист във водещи медии в Италия, занимаващи се с теми като борбата с организираната престъпност, преследването на мафията. Самият той идва от християндемократическо семейство. Неговият баща е бил редактор на християндемократичното списание от Демократическата партия на Италия. Така че ние нямаме никакво съмнение, че г-н Сасоли ще се справи със своите отговорности като председател на Европейския парламент.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Ще бъде ли България приета в Шенген през новия мандат на ЕК и ще отпадне ли Мониторинговият механизъм във връзка с напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията?

Не се наемам да гадая, защото досега всякакви подобни предположения не са се оказвали верни. И смятам, че трябва да се надживее националният егоизъм при някои страни членки като Нидерландия, където има твърда засега позиция, че не желаят да вземат това решение. Там трябва да се работи и ще продължим да работим за това, както и за приемането на България в Еврозоната и първоначално в механизма ERM II.

еврозона

Ще започнат ли преговорите със Северна Македония за членство в ЕС наесен?

Много ще бъде трудно. Северна Македония сама трябва да узрее за тези преговори и да се опита да стъпи на здрава основа. Да преустанови практиките от миналото и да изпълни със съдържание Договора за добросъседство с България. Разбира се, ние им пожелаваме успех, но той зависи само и изключително от тях.

снимка: European Western Balkans

снимка: European Western Balkans


Share Follow

Leave A Reply