“Бойко Борисов е Повелителят на калинките – има всякакви хора, които се появяват на постове само защото са послушни пред него”, обяви пред бТВ Ивайло Калфин от АБВ в отговор на въпрос защо беше пропусната възможността България да вземе поста на върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, за който беше предложена Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева, Бойко Борисов

“Борисов има един специфичен подход в международните назначения и вече 10 години го виждаме в много случаи. Той не обича да подкрепя и даже пречи на хора извън тесния му политически кръг, на които не може да влияе. Кристалина Георгиева не е в този кръг, надали пряко може да ѝ се влияе”, уточни Калфин.

Станишев

Относно заявения отказ на Сергей Станишев да стане председател на Европейския парламент, той каза, че по-скоро става въпрос за липса на достатъчно подкрепа за кандидатурата на Станишев в ПЕС. Размяната на комплименти между Борисов и Станишев и реакцията на БСП според Калфин е поредната буря в чаша вода. “Борисов нищо не е направил за Станишев. Станишев може би има някакви лични причини да му благодари за нещо, а пак бюрото на БСП реши на това нищо да направи още едно по-голямо нищо”, отбеляза той.


Share Follow

Leave A Reply