Управителят на централната банка на Турция бе сменен днес с указ на президента Реджеп Ердоган, предаде ДПА. На мястото на Мурат Четинкая, който управляваше Централната банка от април 2016 г., ще бъде поставен неговият заместник Мурат Уйсал, се казва в указа, без да се посочват официално причините за смяната.

central-bank-of-turkey-enterance-credit-mdogan-ss_1032320707

Банката беше подложена на натиск от Ердоган да намали лихвите противно на призивите на пазарите да ги увеличи, за да овладее изключително високата инфлация. Банката запази основната си лихва на ниво 24% от септември, когато тя бе увеличена с 625 базисни пункта, припомня БТА. Ердоган заяви, че е изгубил търпение заради високите лихви.Турската икономика навлезе в рецесия в края на миналата година. Тя излезе от рецесията през първото тримесечие на тази, но се сви с 2,6% в сравнение с предходната година, според данни на турския статистически институт. Инфлацията намаля до 15,7% през юни от 18,7% през май.

снимка: spot.com

снимка: spot.com

“Банката ще продължи независимо да прилага монетарната си политика за постигане на главната цел – стабилност на цените”, заяви днес новият управител на централната банка Уйсал в съобщение, публикувано на сайта на банката. Централната банка свиква на 25 юли месечна среща за определяне на монетарната си политика.


Share Follow

Leave A Reply