Сблъсъци между полиция и студенти по време на демонстрация в Анкара. Стотици млади хора от един от най-престижните университети в турската столица вече 55ти ден проетстират в една от градинките в кампуса на Близкоизточния технически университет. Протестът беше организиран след като общината обяви плановете за изграждането на общежитие на мястото на зелената площ със стотици дървета.

ankara-protest-620x348

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне младите хора и булдозерите да могат да започнат работа. На кадри, публикувани в социалните мрежи се вижда как органите на реда насилствено извеждат протестиращите от района на зелените площи.

Турция

Турция

Всички общежития на територията на кампуса за собственост на университета. Новата сграда обаче ще бъде изградена със средства, отпуснати от правителството, което според студентите е опит на властта да „смаже независимостта и свободата на учебното заведение“.

Освен това според протестиращите с изсичането на дърветата и унищожаването на зелената площ заради строежа ще бъде нарушена уникалната екосистема в района.


Share Follow

Leave A Reply