“ДПС не е коалиционен партньор в сянка”, заяви пред „Фокус“ финансовият министър Владислав Горанов. Той допълни, че в сегашния парламент темата за нова коалиция не стои, с “Обединени патриоти” ГЕРБ има разписано коалиционно споразумение до 2021 година и Горанов не вижда причина да се дебатира друг коалиционен формат.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Движението за права и свободи е партия с ясно изразени атлантически ценности, 16% подкрепа на последните избори, винаги по теми, свързани с финансовата стабилност, данъчната система, модернизацията на въоръжените сили, са заставали на позиция, която споделяме и от ГЕРБ, в този смисъл винаги сме благодарили и разчитали на тяхната подкрепа за важни за държавата решения, без това по никакъв начин да дава повод за спекулации за колаборация. Има теми, по които системните партии трябва да работят в интерес на българските граждани и на българското общество“, подчерта министър Владислав Горанов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той изрази надежда, че всеки от членовете на малката коалиция е опитен политик и противоречията в нея ще бъдат изгладени. „Всеки един от нас осъзнава, че по-добър формат на управление от този, който в момента подкрепя управляващото мнозинство и коалицията, е невъзможен в рамките на този парламент“, каза още Горанов и допълни, че се надява вътрешните противоречия в коалицията да не застрашават по никакъв начин общото мнозинство.

снимка: Shutterstock

снимка: Shutterstock

“Очакват се с 14 млрд. повече приходи за 2019 спрямо 2014 г. благодарение на подобрената събираемост и намаления дял на неформалната икономика”, каза Горанов. “Комисията за контрол на приходната администрация и борбата със сивата икономика отчита сериозни резултати благодарение на съвместената работа на правоохранителните органи, прокуратурата и отговорните ведомства по отношение на преходната част на бюджета”, обяви той. “Благодарение на общите усилия от 2014 година до сега приходите в бюджета са увеличени с 50%”, уточни Горанов.

инвестиция ръст икономика скала

„Ако допуснем, че от края на 2014 до края на 2019 година по оценки номиналното увеличението на БВП е с 40 на сто, в същото време приходите растат с 50 на сто, може да се каже, че тези 10 на сто допълнителни приходи се дължат изцяло на борбата със сивата икономика и увеличаването на основата, на която се събират публичните задължения. Ако се погледне статистически, нарастването на размера на компенсацията на един зает, включително и един агрегиран показател за разходите за труд в икономиката, и се съпостави с приходите от Данък върху доходите на физическите лица, ще се види, че за миналата година постъпленията от Данък върху доходите на физическите лица изпреварват с 5-6-процентни пункта ръста на компенсацията на един зает в икономиката. Тоест, виждаме как при равни други условия събираемостта се повишава с по-бързи темповете, отколкото нараства масата на заплатите в икономиката, които се плащат. Това отново говори за отвоюване на територия от сивия сектор“, уточни Владислав Горанов.

сива икономика, пари, корупция

Той каза още, че се отчитат успехи по отношение на борбата с контрабандата на цигари. “Има обаче още доста какво да се подобри по отношение на опита за избягване плащането на акцизи и ДДС по отношение на горивата”, обясни той. “Необходими са изменения в Закона за акцизи и данъчните складове”, добави министърът на финансите.


Share Follow

Leave A Reply