Федералната търговска комисия на САЩ е гласувала да наложи глоба от пет млрд. долара на социалната мрежа „Фейсбук“ заради нарушения при защитата на личните данни на своите потребители, предава Агенция “Фокус”.
фейсбук
Според публикуваните във вестника данни, мярката е била одобрена с три на два гласа в петък, като вотът е бил разделен партийно – тримата републиканци в комисията са гласували „за“, докато двамата демократи са били против. Очаква се Министерството на правосъдието на САЩ да одобри глобата в близко бъдеще.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

От интернет компанията и от комисията отказаха да коментират изтеклата информация.
Марк Зукърбърг
Изданието припомня, че през месец март 2018 г. стана ясно, че фирмата за политически проучвания „Кеймбридж Аналитика“ е добила нелегално лична информация на повече от 50 млн. потребители на социалната платформа „Фейсбук“. Това се случва след като от „Фейсбук“ поеха ангажимент за по-добро предпазване на данните на ползващите я. Ангажиментът бе поет през 2012 г. след друго разследване на Федералната търговска комисия.

Ако бъде одобрена, глобата от пет млрд. долара ще е най-голямата такава налагана от американската комисия срещу интернет компания и най-голямата въобще що се отнася до нарушения в сигурността на личните данни.


Share Follow

Leave A Reply