Номинираната за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен се ангажира да предложи въвеждането на минимална заплата за всички работещи в ЕС, както и схема за социално подпомагане при безработица, ако заеме поста. Това заявява самата тя в писмо до европейските депутати, в което излага някои от приоритетите си, ако бъде избрана начело на Комисията.

В опит да спечели социалистите и либералите в ЕП Фон дер Лайен твърди също, че ще подкрепи намаляването на въглеродните емисии на ЕС с 55% до 2030 г в сравнение с нивата от 1990 г. Посочва, че ще въведе и т. нар. въглероден данък. Като част от обещанията на Фон дер Лайен е и ангажимент за реформи в начина, по който ЕС следи за спазването на принципа на върховенството на закона в страните членки на съюза, а също така и реформи в сферата на миграцията и външната политика.EU Европейски съюз

Германката е отворена също така за продължаване на Брекзит преговорите и след настоящия краен срок на 31-ви октомври. Но това може да стане при условие, че има основателни причини за предоставяне на допълнително време. В дългото си осем страници писмо до групата на европейските социалисти Фон дер Лайен обещава и да предостави на Европейския парламент правото на законодателна инициатива, с каквото сега разполага единствено Европейската комисия.

Урсула фон дер Лайен ще бъде изслушана от ЕП във вторник сутринта, а вечерта кандидатурата ѝ ще бъде гласувана от евродепутатите. На този етап тя няма необходимите ѝ 376 гласа, за да бъде утвърдена на поста. Междувременно Фон дер Лайен обяви, че ще подаде оставка като министър на отбраната на Германия на 17 юли, за да може да се съсредоточи върху новите предизвикателства пред нея.


Share Follow

Leave A Reply