БСП няма да подкрепи сделката за придобиване на F-16. Това каза народният представител от БСП Таско Ерменков по време на заседанието на Комисията по отбрана във връзка с ратификацията на сделката за придобиване на нов самолет, предава „Фокус“. „Безкрайно съжалявам, че това се случи така. Че ние си купуваме една скъпа играчка, едно „Ламборджини“ с чип за ограничение на скоростта“, каза Ерменков. Той посочи, че не е ясно как това „Ламборджини“ ще се държи на пътя.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Не са правени компромиси с качеството и способностите на самолета F-16”, каза от своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Министърът посочи, че когато сделката започне да противоречи на интереси и сигурността на американците, те могат да я прекратят. “Ние нямаме намерение да го разваляме, а да го изпълним”, каза още Каракачанов. “Чуха се спекулации, че едва ли не военновъздушните сили и техният командир ген. Стойков са направили компромиси. Такова нещо няма. В самото начало на преговорите ВВС се опитаха да получат повече от това, което беше заложено в първоначалния проект. Това искане повече няма как да мине безплатно”, каза още Каракачанов.

снимка: wikipedia

снимка: wikipedia

Той посочи, че в рамките на преговорите са се опитали да получат повече за сметка на цената, но това е довело до допълнителното ѝ увеличаване. “Това допълнително, което беше поискано, просто беше отказано”, уточни министърът.

Пламен Манушев снимка: novinaria.bg

Пламен Манушев
снимка: novinaria.bg

“От доста години правим стратегически прегледи и планове за въоържаване”, коментира депутатът от ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев. По думите му до 2010 г. армията ни е трябвало да се модернизира. “Нищо подобно не се случи”, каза още той. “Всяко едно отлагане натоварва българския народ, данъкоплатец с допълнителни средства. Казахте, че всяка една година се увеличават цените на въоръжения”, изтъкна Манушев и посочи, че всяка година цената на въоръжението се увеличава с 20%. По думите му това означава догодина страната ни да даде 20-30 % и повече за същото, което сега иска да вземе.

снимка: www.lockheedmartin.com

снимка: www.lockheedmartin.com

“Трябва да направим това усилие, трябва да покажем държавническо мислене. Българската армия е необходима и трябва да я има. Не можем да бъдем без нея. Това усилие си струва”, каза още вицеадмиралът. “Надявам се да проявим това държавническо мислене, това мъжество, да убедим българското общество, че този огромен разход трябва да бъде направен в името на България, на военновъздушните сили, на Българската армия и за защитата и отбраната на нашата страна”, отбеляза Манушев. Според него в комисията по отбрана партийните пристрастия трябва да останат по-назад, защото България е над всичко.


Share Follow

Leave A Reply