Депутатите избраха Галина Жорова Георгиева за член на СЕМ от квотата на Народното събрание. С 97 гласа “за”, 57 – “против” и 24 – “въздържал се” депутатите одобриха издигнатата от ГЕРБ кандидатура. За кандидата на БСП – Ия Тодорова Петкова, гласуваха 84 народни представители, “против” бяха 19, а други 82 се въздържаха.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов представи кандидатурата на Георгиева. Нейната кариера стартира в Нова телевизия, след което получава покана за развитие в тематичния канал Нова Плюс. Галина Георгиева получава квалификация в две от водещите телекомуникационни компании в България и работата ѝ с интернет доставчици, кабелни оператори и медии е допринесла да поеме пътя си към ПРОФОН, където работи със Закона за авторското право и сродните му права и Закона за радиото и телевизията.

снимка: www.kmeta.bg

снимка: www.kmeta.bg

До избора на Георгиева се стигна след изтичането на мандата на Иво Атанасов. Сред изискванията към кандидатите за членове на СЕМ, утвърдени в процедурните правила, са те да имат опит в областта на медиите, електронните съобщения, правото или икономиката. Кандидатите за медийния регулатор бяха проверени и за принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Александър Симов, снимка: clubz.bg

Александър Симов, снимка: clubz.bg

След гласуването Александър Симов от БСП коментира от трибуната, че до момента в СЕМ е имало един представител на опозицията. Той обвини колегите си от управляващото мнозинство, че отново са обявили пълна диктатура на единодушието. “Резултатът от днешното гласуване е само един – Делян Пеевски превзе и СЕМ. ДПС и ГЕРБ отново проявиха своята коалиция и настаниха в СЕМ кандидат, удобен за Пеевски”, заяви още Симов. “В момента сложиха една удобна марионетка, която ще изпълнява точно това, което ѝ кажат”, коментира смяната той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Политическите андроиди се увеличават в СЕМ – гласуванията там ще стават все по-единодушни. Цензурата тържествува напълно”, посочи депутатът. Александър Симов даде пример с последното гласуване на СЕМ за избор на шеф на БНТ. “Всякакви концепции бяха представени, но всички знаеха предварително, че Кошлуков ще стане директор. Сега тази тенденция ще се задълбочи”, коментира Симов.

Вежди Рашидов, Снимка: БГНЕС

Вежди Рашидов,
Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов отговори на упреците на Александър Симов. Пред журналисти Рашидов каза: “Ако има някой в този парламент, който да е изказал публично позицията си за Пеевски, това съм аз. Това говорене не е ползотворно и не е хубаво.” Вежди Рашидов бе категоричен, че подобно говорене е обидно за кандидатите. Той апелира да се даде право на спечелилия да работи. “Достойно се представиха и двете момичета, но болшинството реши това”, коментира той.


Share Follow

Leave A Reply