Мощният антитръстов орган на ЕС стартира разследване срещу “Амазон” по подозрение, че американският онлайн гигант злоупотребява с данните на търговците, хоствани на неговия уебсайт. “Решила съм да разгледам много внимателно бизнес практиките на “Амазон” и двойната му роля като пазар и търговец на дребно, за да преценя дали се придържа към правилата на ЕС за конкуренцията”, заяви в изявление еврокомисарят за борба тръстовите практики Маргрете Вестагер, цитирана от БГНЕС.

Маргрете Вестагер

Маргрете Вестагер

В основата на случая стои услугата на “Амазон” за търговци от трети страни, които използват най-големия онлайн търговец в света за достъп до клиенти и разширяване на обхвата си. “При предоставянето на тази услуга “Амазон” непрекъснато събира данни за дейността на своята платформа. Предварителните констатации показват, че компанията използва конкурентно чувствителна информация – за продавачите на пазара, техните продукти и сделките им”, коментираха от Европейската комисия.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

Разследването, което няма краен срок, вероятно ще бъде последната офанзива на Вестагер срещу големите технологични компании преди края на настоящия ѝ мандат на 31 октомври. От “Амазон” казаха, че ще окажат пълно съдействие на разследването.


Share Follow

Leave A Reply