“Всички политици, от всички партии, от всички цветове, години наред сме единодушни за следното – в България има тежка демографска криза. Някои експерти дори ни предупреждават за демографска смърт. Младите напускат България и трябва да им помогнем с всички стимули и възможности на държавата да ги задържим тук. Работещите бедни се увеличават”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.  “От БСП предлагаме алтернатива, действия и решения”, обяви тя.

снимка: www.lentata.com

снимка: www.lentata.com

“БСП сме почерпили добър европейски опит – еднократна помощ за второ и трето дете в размер на 5600 лв. тази година, а ако догодина се увеличи минималната на 610 лева – 6100 лв. Увеличаване на помощта от 1. до 4. клас и връщане на тази помощ, ако децата не ходят на училище. Сега да видим защо сте против. БСП не била дала обосновка. Ако бяхте прочели какво предлагаме, щяхте да видите, че ясно сме изчислили, че се отнася за 120 хил. деца, че ще струва 90 млн. лв. Основният аргумент, който изтъквате – няма пари, трябва актуализация на бюджета”, посочи Нинова.

деца

“Уважаеми управляващи, за един месец ще правите два пъти актуализация на бюджета по средата на годината – един път, за да се намали партийната субсидия и втори път, за да се увеличи дефицитът на близо 3 млрд. лв. и да вземете нови заеми. За едни 90 млн. лв. за деца, за младите семейства, демографската катастрофа – няма пари и не може да се прави актуализация на бюджета. Източник не сме били посочили. Много ясно, че източник е излишъкът. Не можело – по Закона за публичните финанси това не ставало така, защото харченето на излишък трябва да се предложи от Министерския съвет и да се одобри от Народното събрание”, отбеляза лидерът на левицата.

бойко борисов

“Питам ви, т.е. питам премиера Борисов, одобри ли Народното събрание да изхарчите 2 млрд. лв. извън бюджета в края на 2018 г., еднолично, по свое решение, за да си правите пиар? Как така тогава Законът за публичните финанси не важи, а за българските млади семейства и деца не може без актуализация на бюджета? Питам Борисов, тази година преди изборите, изхарчи ли, минавайки с джипа стотици милиони левове, извън бюджета, одобрен от парламента. Защо за този човек Законът за публичните финанси не важи, а за работещите бедни, за младите семейства, за децата, при установена от всички ни демографска катастрофа, това важи? Аргументите ви са слаби”, каза още тя.

снимка: Shutterstock

снимка: Shutterstock

“Правителството се справяло с този проблем и предложенията на БСП не трябвало да се приемат – колко добре се справя правителството? В риск от бедност или социално изключване живеят 41% от българските деца – близо 500 000. Делът на работещите бедни достига 10%, а през 2013 г. беше 7%. Вижте за вашето управление с какъв темп расте делът на работещите бедни. През 2018 г. населението на страната намалява с близо 50 000 души. През същата година в страната са регистрирани 62 197 живо родени деца, в сравнение с предходната година са намалели с 1758. Така ли добре се справя правителството?”, запита Нинова.

статистика, графика

“Не можете да си затваряте очите с клишетата, че няма пари, трябва да се прави актуализация на бюджета и правителството се справя добре. Това не работи, уважаеми управляващи. Статистиката всяка година върви надолу. Прогледнете, нека решим стъпка по стъпка този въпрос. Той изисква години наред последователна работа. Не едните да направят нещо, а другите да дойдат и да го отменят. Не отричайте това, което предлага опозицията, само защото го предлага тя”, допълни лидерът на БСП.

нинова

“Дайте своите предложения между първо и второ четене. Да седнем и разумно да решим какво ще прави политическата класа, за да спаси българската нация и който и да управлява, да го прави, независимо от политическите ни различия. По други въпроси можем да спорим, но демография, здравеопазване и образование са неща, които стоят над партийните ни интереси, над всеки един от нас тук. Дано тези, които дойдат след нас, да мислят отговорно по тези въпроси и да продължат това, което можем да започнем сега. Готови сме за разумен разговор, за добри решения за спасяването на българската нация от демографска смърт”, добави в заключение Нинова.


Share Follow

Leave A Reply