Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители в Държавен фонд „Земеделие“. Това съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура. Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление  – неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица. Петият служител на Държавен фонд „Земеделие“ е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група. Сред обвинените лица е и заместник-изпълнителен директор на Държавния фонд „Земеделие“.

снимка: www.lucipost.com

снимка: www.lucipost.com

Трима от обвинените са дали подробни обяснения и са съдействали максимално на воденото наказателно производство. На тях са определени мерки за неотклонение „Парична гаранция“, съответно в размер 26 000 лв., 10 000 лв. и 7000 лв. Другите двама двама обвиняеми са задържани за срок до 72 часа, през които ще се събират други доказателства и ще се преценява каква мярка за неотклонение да им бъде определена. На петимата привлечени служители са наложени забрани за напускане на страната.

Миню Стайков, снимка: БГНЕС

Миню Стайков, снимка: БГНЕС

По време на действията по разследването срещу тях са събрани писмени доказателства за това, че едно от обвинените длъжностни лица от фонда е раздало през последната година договори за заем за общо 1,8 милиона лева на търговски дружества, в т.ч. на дружества, предлагащи бързи кредити. От същото длъжностно лице са иззети и два луксозни автомобила, единият от които брониран Мерцедес, който е бил оставен на съхранение в гараж в дома на Стайко и Миню Стайкови в столицата. Същото длъжностно лице е в родство по сватовство със Стайкови.


Share Follow

Leave A Reply