Премиерът Бойко Борисов участва на традиционната посланическа конференция в София. „Виждам посланика на Турция у нас – успяхме да защитим границата си и да не се поддадат на бежанския натиск и българите са спокойни. Виждам и посланиците на България в Лондон – в условията на Брекзит – един изключително тежък и незавършен процес. Въпреки всичко мисля, че успяхме да защитим българите, които учат там, и английските граждани, които дойдоха в България”, обърна се към посланиците министър-председателят.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„По темата Северна Македония мисля, че въпреки атаките, които имахме, Договорът за добросъседство даде добър резултат и за нашите съседи. Когато една държава е в ЕС и в НАТО, винаги е по-добър съсед – по-лесно се говори с нея и по-лесно се подчиняваме на единни правила. Там очакваме комисиите да се произнесат по спорните формулировки, но без този Договор пътят на Северна Македония към НАТО и ЕС изобщо нямаше как да бъде започнат. Разбира се, за една държава да си смени името и да променя с десетилетия насаждани в населението знания и прочит на историята, е изключително тежък процес и затова ние твърдо, но и толерантно трябва да работим бавно за крайния резултат. А той е ясен – НАТО и ЕС”, отбеляза Борисов.

снимка: iStock

снимка: iStock

“Благодаря и за оценката, която ЕС дава на българското председателство – че то беше изведено като едно от най-добрите провеждани и занимаващо се с едни от най-трудните теми, и оставило трайна следа, особено с темата за Западните Балкани. Неслучайно Берлинският процес ще се проведе отново в София съвместно с колегите от Северна Македония. На срещата на върха – това е един минисъвет с над 30 мероприятия на ниво министри и бизнес. Когато при едно домакинство идва канцлерът на Германия, президентът на Франция, на Италия, канцлера на Австрия, премиерът на Великобритания – аз мисля, че има по какво да поработим, и отново България цяла година да бъде моторът на присъединяването на Западните Балкани към ЕС”, добави Борисов. „Това е още веднъж оценка за вашите постижения”, обърна се премиерът към посланиците.

колаж: informo.bg

колаж: informo.bg

„В България идват всички и то именно защото ние сме обърнати към мира. Ключовата дума е “мир”. Сега идвам от среща с Управителя на Световната банка – мога да кажа, че и в това отношение завършването на концесията на летище “София” и тръгването към подписване на договор сега беше изцяло направено с голямата помощ на спазването на европейските правила”, съобщи Борисов.

летище софия

„Разбира се, бяхме атакувани, чухме и от най-високо ниво да се говори, че едва ли не ще дадем летището на турците, те ще го затворят. Просто чудовищни неща чухме, но ние сме научени да бъдем търпеливи, защото накрая винаги истината излиза наяве. С най-много точки вчера беше определена като първа офертата на летище Мюнхен”, допълни той.

снимка: Tech. Sgt. Ryan Crane

снимка: Tech. Sgt. Ryan Crane

„Покупката на нова техника за армията – много от вас, особено посланиците в НАТО, знаят изискването и твърдата и неотстъпчива позиция на САЩ и НАТО за достигане на два процента от БВП за държавите членки, които искат да имат споделена отговорност и охрана. Затова решихме да отидем на варианта за нашите възможности да изберем възможно най-добрия самолет Ф-16 блок 70, който значително подобрява нашите възможности, които имаме със сегашните МИГ-ове. Също доста спекулации чухме по темата – едва ли не, че ако няма 12, а са с 9 ракети, им се намалявала способността. Нищо подобно, защото това е началото на превъоръжаването на нашите военновъздушни сили”, посочи премиерът.

боен самолет, ф-16, изтребител

“Като отговор само бих казал на тези знатни военни, че аз настоях да си платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идваме в управлението, да плащам борчовете на тези, които са пазарили самолети. И неслучайно ние имаме авиация – бойна се води, но всичко ново, което сме придобили, е годно само да натовари щаба и да избяга. Само транспортни самолети и хеликоптери без нито една пушка”, допълни още Борисов.

снимка: БТА

снимка: БТА

„Помня миналата година в 00.00 ч. на Нова година ни смукнаха 300 милиона лева, май за Спартан-ите. Сиреч – договаряли, договаряли, правили, но не плащали. Така платихме и двата правителствени самолета Еърбъс – върнахме единия и от това загубихме 10 милиона”, припомни още Борисов.


Share Follow

Leave A Reply