Концесиите за морски плаж се възлагат, изпълняват и контролират при условията и по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, т.е. от Министерството на туризма. Това реши окончателно парламентът с приетите промени в Закона за концесиите.

туризъм

Срещу разпоредбата възрази Валери Симеонов от НФСБ, като подчерта, че по режима на закона за концесиите се отдават автобусни линии и малки язовири, и попита на какви основания се променя той за плажовете. Така според него няма да има прозрачност при тяхното отдаване. Симеонов припомни и че това е трети опит за прехвърляне на концесионирането на плажовете от Закона за концесии към този за Черноморското крайбрежие. “С гласуването на законопроекта ще станете съучастници в ликвидирането на българския туризъм”, предупреди лидерът на НФСБ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Мотивите на вносителя (Министерския съвет) са, че морските плажове са специфични и няма как да се отдават на концесия по процедурите в Закона за концесиите като летищата, пристанищата или друга голяма инфраструктура. В кулоарите на Народното събрание министърът на туризма Николина Ангелкова поясни, че концесията им е сезонна, с нея се ангажира предимно малкият и средният бизнес, затова е необходимо условията да бъдат максимално ясни и точни. Изискванията ще се публикуват на сайта на ведомството, допълни тя. По думите ѝ с гласуваните днес промени се дава ясна гаранция за това как ще се осъществяват процедурите за концесии, това е било така и до момента.

Ангелкова

“Откакто министерството управлява концесиите, са били прекратени над 10 концесионни договора, има и ръст на събраните концесионни възнаграждения”, отбеляза министърът. За миналата година по данни, цитирани от Ангелкова, приходите от концесии и наеми на морски плажове са били над 18 млн. лв. при около 13 млн. лв., преди те да бъдат прехвърлени към министерството. Преди около две седмици, когато поправките минаха на първо четене в Народното събрание, Николина Ангелкова обясни пред медиите, че плажовете у нас са отдадени на концесия до 2020 г., изтичат договорите за 39 плажа, ако не се промени досегашният ред, ще следва да се отдават при много тежки условия.

плаж

Депутатите решиха също, когато участникът, определен за концесионер, е физическо лице, концесията да се възлага на новоучредено търговско дружество, в което той е едноличен собственик на капитала или на новорегистриран от него едноличен търговец. Приетите промени в Закона за концесиите предвиждат също министърът на туризма да извършва подготвителните действия за възлагане на концесии за морски плажове, да внася в Министерския съвет предложения за възлагане на концесии за морските плажове, да организира процедурите за определяне на концесионер както и да сключва концесионните договори. Сключените договори въз основа на дейностите, независимо от датата, на която са сключени, запазват действието си и се изпълняват в съответствие с договорените в тях условия.


Share Follow

Leave A Reply