Парламентът отхвърли измененията в Кодекса за социално осигуряване. Промените са внесени от лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители от левицата. “За” законопроекта на първо четене гласуваха 76 народни представители, “против” – 15 и “въздържали се” – 81, с което той беше отхвърлен. От БСП предлагаха пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 г., да се преизчисляват от 1 септември 2019 г., като индивидуалният коефициент на лицето се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2015 г.

Георги Гьоков, снимка: БНР

Георги Гьоков, снимка: БНР

Според левицата „българските пенсионери мизерстват“, защото са забравени „от Бога и от управляващите“. „Няма как минималната пенсия да е 219 лв., а лекарствата да струват 200 – 250 лв.“, заяви от парламентарната трибуна депутатът Георги Гьоков. Според него в 10-годишното си управление ГЕРБ не е положила никакви усилия в посока на подобряване на жизнения стандарт на българските пенсионери, освен редовното осъвременяване по Кодекса за социално осигуряване, с което се отразява инфлацията и увеличението на средноосигурителния доход.

Спас Гърневски, снимка: БНР

Спас Гърневски, снимка: БНР

Според управляващите обаче така предложеният законопроект е непосилен за държавния бюджет. Те се позоваха на разчетите на Националния осигурителен институт, от които е видно, че ако бъде прието предложението, от 1 септември до края на 2019 г. са необходими допълнително 560 млн. лв., а за цялата 2020 г. над 1 млрд. и 700 млн. лв., което е значителен финансов ресурс. В рамките на дебата се чуха и някои остри критики. „Социално ориентираните в БСП да предложат на криминалните комунисти да върнат половината от заграбеното и пенсиите ще скочат три пъти повече“, заяви Спас Гърневски от ГЕРБ.

снимка: Булфото

снимка: Булфото

Опозицията пък получи подкрепа за законопроекта си от НФСБ. „Да отворим дискусията и за пореден път да положим усилия за промяна в пенсионния модел“, призова лидерът на партията Валери Симеонов. Той обаче разкритикува левицата за начина, по който аргументира и отстоява предложенията си, в който Симеонов видя „определена порция скандал, шумотевица, патаклама“, чиято цел е да бъде постигнато единствено медийно внимание.


Share Follow

Leave A Reply