Министрите на финансите на държавите от Г-7 постигнаха в сряда консенсус за „необходимостта от спешни действия“ по отношение на криптовалутата „Либра“ (Libra), която иска да въведе водещата социална медия „Фейсбук“, съобщи френски източник след първия ден от министерската среща в Шантили.

 

С обявяването през юни на тази валута, предлагаща метод за разплащане, алтернативен на традиционните банкови канали, „Фейсбук“ иска да наруши световната финансова система. Обявена за 2020 година, „Либра“ следва примера на криптоактиви като биткойните, посочва АФП.

Фейсбук

Фейсбук

Държавите от Г-7 са длъжни да определят какви са рисковете от финансиране на тероризма и пране на пари с помощта на криптовалута, както и да преценят опасността от дестабилизиране на националните валути. „Не трябва да се допуска „Либра“ да се превърне в суверенна валута“, посочи Льо Мер.

Преди месец американската кампания Фейсбук обяви, че планира да пусне в обръщение през 2020 г. собствена криптовалута „Либра“. Представител на компанията каза, че извършването на превод в криптовалута ще е толкова лесно, колкото е „изпращане на текстово съобщение по телефона“.

Функционирането на новата валута ще се базира на технологията „блокчейн“ – децентрализирана база данни, устройство за съхраняване на информация, което не е свързано с общ сървър. Редица водещи американски корпорации смятат да вложат по 10 милиона долара в създаването на консорциум, който ще управлява „Либра“.


Share Follow

Leave A Reply