“Два милиарда лева еднократно и накуп е сериозно фискално усилие, но добрата новина е, че можем да си го позволим, без да нарушаваме нито нашето законодателство, нито правилата на ЕС”, коментира пред журналисти в парламента финансовият министър Владислав Горанов. Коментарът е по повод ратификацията на международните договори за закупуване на самолети F-16 Block 70 и необходимото оборудване, свързани материали и услуги и поддръжка.

боен самолет, ф-16, изтребител

Горанов обясни, че разсрочената доставка във времето ще превърне сегашния касов разход в разход по начислена основа по годините, в които се доставят машините. Той посочи, че дефицитът, който ще отчитаме през април догодина, няма да включва тези 2,1 млрд. лв. “Такава е методологията в момента, ние извършваме по националната методология касов разход, а начисленият, фактическият разход, според европейските правила на статистика, ще се появи в годината на доставка на съответните оръжия”, каза министър Горанов.

снимка: www.westcentralky.com

снимка: www.westcentralky.com

Той бе категоричен, че начинът на плащане е накуп и няма друг вариант. “Когато нямате кредитна история за подобен тип сделки с американската страна, друга възможност няма. Убеден съм, че след днешното решение и след окончателното плащане на сделката, при следващи подобни големи доставки за въоръжение, ако се правят с американското правителство – ще се правят при доста по-благоприятни условия”, коментира той.


Share Follow

Leave A Reply