Американски военен кораб е свалил ирански дрон в Ормузкия проток, съобщи пред медиите американският президент Доналд Тръмп. Причината за това решение е, че летателният апарат се е приближил на малко над 900 метра от кораба и не е обърнал внимание на предупрежденията.

Пентагонът потвърди, че корабът „Боксър“ от военноморския флот на САЩ е предприел защитни действия срещу ирански дрон, приближил се в опасна близост. Междувременно външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че няма информация, засягаща загуба на дрон.

самолетоносач-Карл-Винсън-САЩ

самолетоносач-Карл-Винсън-САЩ

Точно преди месец, на 20 юни, Корпусът на гвардейците на ислямската революция на Иран свали американски разузнавателен дрон над Ормузкия проток с обяснението, че той е нарушил въздушното пространство на страната. Враждебният акт доведе до неимоверно покачване на напрежението в Близкия изток и до отмяна в последния момент от президента Тръмп на въздушни удари по ирански цели.

Европейският съюз не иска твърд Брекзит, но ако иска удължаване на срока на излизане, Великобритания трябва да представи разумни доводи. Това каза новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен. Относно отношенията с Русия, тя посочи, че санкциите срещу нея ще останат в сила, докато продължава да играе роля във въоръжения конфликт в Източна Украйна.


Share Follow

Leave A Reply