“Със сигурност ще има санкция за НАП, тя няма да бъде малка”, заяви в председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов пред Нова телевизия. По думите му ще се вземе предвид и фактът, че в базата на приходната агенция е имало „взломно влизане”.

лични данни

„Фирмите и публичните организации трябва да се събудят. Те не живеят сами в дигиталния свят. От 2006 до 2019 година много малко е направено за защита на информацията, която се обработва. Особено публичните органи, те по закон трябва да обработват тези данни и да ги защитават. И трябваше да стане тази брутална кражба, за да се разбере, че в България трябва да се полагат усилия за обработване на тези лични данни”, коментира Караджов.

кибератака, хакери, програма, компютър

„Големият проблем е, че тези данни са взети от националната база на НАП. Касаят почти всички българи. Те не могат да бъдат заличени, дори и Комисията за защита на личните данни да направи такива предписания”, обясни още председателят на комисията. По думите му не е възможно с изтеклите данни на хората да се теглят бързи кредити или да се извършват банкови операции, ако тези институции работят по правилата. Венцислав Караджов заяви, че проверката в НАП ще продължи максимум месец. Тя ще започне в понеделник. Той е категоричен, че дори да е имало тестове на системите за сигурност, то те не са били достатъчни. Не са спазвани и препоръки.


Share Follow

Leave A Reply