2000 филтъра за мръсен въздух ще бъдат поставени по различни сгради в София през следващите три години, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от “България Он Еър”. Тя заяви още че, взетите до момента мерки за качеството на въздуха дават резултат, защото за първото шестмесечие на тази година надвишенията на нормите са с 36% по-малко.

Общинският съветник в СОС Анна Стойкова пък обясни, че поставянето на филтрите ще става поетапно и на определени места. “До края на годината започваме с 500 броя, които ще бъдат позиционирани в кварталите “Красна поляна” и “Слатина”. До края на 2021 година ще бъдат монтирани още до 850 бройки в различни точки на Столичната община и още два пъти по 500 бройки ще бъдат монтирани до края на 2023 година”, посочи Стойкова в студиото на “Денят ON AIR”.комин, пушек, филтър

Общинският съветник от ГЕРБ допълни още, че тогава приключва програмата за подмяна на горивата за отопление в домовете, която е с европейско финансиране. “55 000 домакинства в Столичната община използват твърди материали за битово отопление, което е основен фактор в замърсяването и качеството на атмосферния въздух”, добави още тя.

“По отношение на филтрите създадохме модел в район “Красна поляна”, където монтирахме 25 филтъра на домакинства и анализите показват, че качеството на въздуха се подобрява над 90%. Така че е много удачен вариант за хората, които няма да се включат в програмата за подмяна на печките по една или друга причина”, посочи още Анна Стойкова. По думите ѝ много мерки на Столичната община, с които се цели да се намали замърсяването на въздуха в столицата, вече дават резултат, което пък е стимул за общинската администрация да продължава да работи в тази посока.


Share Follow

Leave A Reply