Три четвърти от компаниите одобряват намаляването на партийната субсидия на 1 лв. Това сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Почти половината от анкетираните фирми обаче се притесняват, че с узаконяването на даренията от бизнеса, ще бъде оказван натиск от страна на политическите формации.

субсидия пари лев

„Когато се намалява финансирането на големите партии от бюджета или стига до много ниски размери, това дава нов шанс за малките партии за по-лесно появяване на политическия терен, защото не е толкова неравна борбата между една новопоявяваща се партия и една партия, която получава по 11 лв. на глас“, заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов.

снимка: Growth Development Associates

снимка: Growth Development Associates

Близо половината от анкетираните са склонни да финансират партиите, но при определени условия и под определени опасения. „Остават притесненията за това, че ще има натиск към фирмите, дори може би по-голям заради липсата на сигурната и немалка субсидия досега“, допълни Симеонов. Надделява мнението сред фирмите, че трябва да бъде определен максимален размер на даренията към партиите, но той не бива да е обвързана с оборота на компанията.


Leave A Reply