САЩ могат да наложат мита върху вноса на френски вина заради наложения цифров данък върху големите американски интернет компании. Това предупреди президентът Доналд Тръмп и намекна, че може да се прицели във френското вино. „Франция подложи на атака наши компании и сгреши. Не трябваше да го правят. Така че мога да предприема ответни мерки – винаги съм харесвал американските вина повече от френските, въпреки че не пия вино. Така че може да наложим мита върху вноса на френски вина. Ще разговарям с президента Макрон, с когото съм в добри отношения. Но французите не трябваше да правят това”, заяви Тръмп.

снимка: EPA/BGNES

снимка: EPA/BGNES

По-рано този месец Франция прие законодателство за въвеждане на 3-процентен данък върху продажбите на интернет гиганти като “Фейсбук” и “Гугъл” на френския пазар. Всяка цифрова компания с приход от над 750 милиона евро е обект на новото данъчно облагане. То се прилага със задна дата във Франция и за тази година ще донесе приходи от 400 милиона евро.

фейсбук

САЩ са най-големият експортен пазар за френските вина и спиртни напитки. През 2018 г. в страната е внесена почти една четвърт от целия износ на френски вина, на стойност 3,6 милиарда долара.

 


Share Follow

Leave A Reply