Японската компания за автомобилни Toyo Tires ще изгради завод в Сърбия за 390 милиона евро. Това каза президентът Александър Вучич на специална пресконференция днес. Той сподели, че преговорите с Япония се провеждали от три години, като в последната фаза са преодолели кандидатурата на Полша.

Сърбия

“След 3-годишни разговори и преговори и борбата ни срещу страни от Централна, Източна и Южна Европа, получихме писмо, в което се съобщава, че голямата японска компания Toyo tires идва в Сърбия”, каза Вучич пред медиите.

Александър Вучич

Александър Вучич

Японците ще инвестират 390 милиона евро само в първата фаза на изграждането на завода в северния град Инджия, което ще открие над 500 нови работни места. По думите на президента Вучич японската инвестиция представлява 12-13% от всички чуждестранни инвестиции в Сърбия, като тя е по-голяма от годишните инвестиции в Босна и Херцеговина, а също на Северна Македония и Черна гора. “Това е само 2 пъти по-малко от цялата сума на чуждите инвестиции в Хърватия като член на ЕС през миналата година”, изтъкна още Вучич.


Share Follow

Leave A Reply