Директорът на НАП Галя Димитрова няма да подаде оставка заради хакерската атака по агенцията, източила ЕГН-тата на 5,1 милиона български граждани. „Министър Горанов иска от мен решения, а не оставка”, заяви самата Димитрова на брифинг. В разгара на хакерския скандал директорът на НАП бе в отпуск. „Извинявам се на всички български граждани, засегнати от хакерската атака, ударът беше насочен срещу НАП”, каза тя в началото на брифинга.

хакер

“Хакерската атака успя, за съжаление. Твърдото мнение на всички специалисти, е че няма 100% сигурна система, която работи в интернет среда и е отворена за външни потребители. Вътрешните изолирани системи се считат за 100% сигурни. Това е факт за целия свят, излишно е да споменавам хакерските атаки, които успяха да пробият “Фейсбук”, ФБР, американска банка. Това не ни успокоява, това е реалността. Нашата мисия е да сме максимално открити и достъпни за клиентите си”, добави Димитрова.

НАП

Тя съобщи, че е поискала и е получила оставките на ръководителя на информационни системи и на ръководителя на звеното за информационна сигурност. “Към настоящия момент услугите на Националната приходна агенция функционират нормално, въпреки че всичките ни ИТ специалисти са ангажирани да отстраняват създадените проблеми”, заяви още Димитрова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Признавам, че не сме били достатъчно внимателни. Нашият стремеж беше да предоставяме все повече електронни услуги на все повече хора, за да могат да изпълняват задълженията си по-лесно, но подценихме баланса между достъпност и сигурност”, каза още тя. Анализът за причините за инцидента е показал пропуски в работата на звената на НАП за информационна сигурност. Директорът на приходната агенция отново посъветва българските граждани да сменят единствено паролите си и персоналния индентификационен код (ПИК) към НАП и потвърди, че не е необходимо да се сменят личните карти.

снимка: LinkedIn

снимка: LinkedIn

До момента 937 620 български граждани са направили справки за изчитане на данни, обявиха от агенцията. От тях 665 хил. са с изтекли данни.


Share Follow

Leave A Reply