За България няма по-добро от присъединяването на Република Северна Македония към НАТО и ЕС. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в изявление след двустранната среща с македонския си колега Зоран Заев във Владата на Република Северна Македония, предаде „Фокус“. Той отказа да коментира вариант, при който България поставя условия за членството на югозападната ни съседка.

„Положихме много усилия и направихме много жертви. Българското европредседателство беше фокусирано изцяло върху перспективите и разширяването на Западните Балкани. И да се наложи точно аз да вдигна ръка срещу Република Северна Македония, това не трябва да се допусне. Затова настоявам колегите ежедневно да работят. Зоран е свидетел как съм се борил с целия си авторитет с Германия, Франция и други, за да се съгласят да работим по темата за македонското членство в НАТО и ЕС и да го има това, което е в момента“, обясни той, като уточни, че откакто двете страни подписаха Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество, България прави всичко възможно югозападната й съседка да е винаги в прожекторите в положителна светлина. 67639906_2495461197348602_8645941858893037568_o

От своя страна македонският премиер Зоран Заев благодари на Борисов за работата му за присъединяването на страната му към структурите на НАТО и ЕС. „Република Северна Македония нямаше да подпише договорът с Гърция, ако не бяхме подписали споразумението с България. Вярвам, че ще продължим да бъдем пример за разрешаването на проблемите и за начина, по който работят две приятелски страни“, обяви той.


Share Follow

Leave A Reply