Правителството на Великобритания обяви, че ще задели допълнителни 2,1 млрд. паунда за подготовка за варианта Брекзит без сделка. Сумата е двойно на планираните по-рано средства от кабинета на бившия премиер Тереза Мей.

2,1 милиарда паунда допълнително ще отдели кабинетът на британския премиер Борис Джонсън за подготовка за излизане от ЕС без споразумение. Джонсън продължава твърдо да спазва линията на твърдия Брекзит, който обеща преди да стъпи в длъжност в края на миналия месец.

снимка: AP

снимка: AP

Новата сума за планиране и подготовка е два пъти по-голяма от предвидената по-рано от Тереза Мей. ВВС посочва, че допълнителните средства ще отидат за засилване на контрола по границите, запасяване с лекарства и подобряване на инфрастуктурата по пристанищата. Опозиционната Лейбъристка партия обвини управляващите, че по грозен начин използват парите на данъкоплатците.

Премиерът Борис Джонсън няколко пъти подчерта категорично, че Лондон ще напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка, а бизнесът вече показа признаци на искрено притеснение от този вероятен изход от сагата. Сътресения в световната икономика, рецесия и отслабване на позицията на Великобритания като водещ международен финансов център са само част от последиците, които финансовите експерти прогнозират.


Leave A Reply