С паметна вечер „Възхвала за Стара Загора”, организирана от Общината, бяха отбелязани 142 години от боевете за защитата на града по време на Руско-турската война. Градът е опожарен до основи, а над 14 000 души са изклани. Пред паметта на героите-защитници, в Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора” се преклониха хиляди старозагорци. Официални гости бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, кметът Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова, митрополит Киприан, народни представители и др. В тържествената церемония-спектакъл „Искри“ участва Представителен оркестър на въоръжените сили към националната гвардейска част.Стара Загора

На 31 юли 1877 г.се водят ожесточените боеве за защитата на Стара Загора по време на Руско-руската война. Градът е опожарен до основи, а над 14 000 души мирно население са изклани. 142-ата годишнина от най-мрачната дата в историята на града беше отбелязана с паметна вечер „Възхвала за Стара Загора”. Хиляди почетоха паметта на героите, дали живота си. Официални гости бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, кметът Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова, митрополит Киприан, народни представители и др.

 

В тържествената церемония-спектакъл „Искри“ участва Представителен оркестър на въоръжените сили към националната гвардейска част. Честването на 31 юли е част от отбелязването на 140 години от възстановяването на Стара Загора. Кулминацията на тържествата ще е на 5 октомври, когато е положен първият камък за възстановяването на опожарена Стара Загора.


Share Follow

Leave A Reply