От днес започва евтаназията на 30 000 прасета в свинекомплекса в Голямо Враново, Русенско, който бе засегнат от африканската чума по свинете. Паралелно усилията на специалистите са насочени и към ликвидирането на новото огнище, което бе установено в стопанства в задния двор в Бяла. Заболяването по прасетата вече се отразява и на продажбата на месо в региона, оплакват се търговци.

До седмица се очаква да приключи евтаназията на животните от първите две огнища в свинекомплексите в Николово и Бръшлен, които общо отглеждаха близо 60 000 прасета. Зараза има и в още една ферма – тази в Голямо Враново, където също започва умъртвяване на 30 хиляди прасета. От Агенцията по безопасност на храните отново призовават хората да заколят домашните си свине.свине

 

В същото време търговците в Русе, които продават свинско месо и месни продукти, отчитат намаляване на потреблението. Въпреки че болестта африканска чума по свинете не е опасна за човека, клиентите се въздържат да купуват. Заради дефицита на родно производство цените също се вдигат. Притесненията на хората от бранша са, че ако заразата се разпространи и в други свинекомплекси от страната, ще се стигне до крайната мярка да се внася месо от чужбина.


Share Follow

Leave A Reply