Британският премиер Борис Джонсън е на визита в Северна Ирландия – сърцето на битката за Брекзит. Министър-председателят ще проведе редица срещи с местните политически групи като фокус на дискусиите ще бъде именно разводът с ЕС. Партньорите на Консервативната партия – Юнионистите, вече изразиха подкрепата си за плана на Джонсън за Брекзит без сделка.

Северноирландската юнионистка партия, съюзник на управляващите Консерватори във Великобритания, изрази категорична подкрепа за плана на премиера Борис Джонсън да извади страната от ЕС на 31 октомври със или без сделка. Джонсън пристигна в Белфаст във вторник, а Северна Ирлания е ключова спирка в обиколката му из страната. Първият човек, с който Джонсън се срещна при пристигането си беше лидерът на Юнионистите Арлийн Фостър. Тя определи поведението на Брюксел като агресивно и дори обвини ЕС, че иска да разедини Обединеното кралство. Председателят на лявата партия Шин Фейн – Мери-Лу Макдоналд от своя страна заяви, че идеята на Джонсън е катастрофална.борис джонсън

Именно уреждането на границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, която е член на Общността, се оказа основния препъни камък пред постигането на сделка между Лондон и Брюксел. Освен явното противоречие между двете най-големи партии в Северна Ирландия Юнионистите и Шин Фейн, така нареченият предпазен механизъм, договорен от Тереза Мей не получи подкрепа и в Камарата на общините в Лондон. Дъблин и Белфаст имат сухопътна граница помежду си, като и двете страни държат да запазят свободното движение на хора и стоки и след Брекзит заради икономически причини и най-вече, за да поддържат постигнатото споразумение през 1998 година, което сложи край на десетилетията на насилие между ирландските националисти и про-британски настроените.


Share Follow

Leave A Reply