Стопани от пазарджишко ще излязат на протест в центъра на областния град, за да изразят несъгласие със заповедта за доброволно изколване на домашните прасета. Тече подписка, в която се настоява за отмяна на заповедта на земеделския министър. Протести готвят и собственици на животни в района на Пловдив.

свине

В сряда стопани от Сливенско и Ямболско блокираха пътя Сливен-Ямбол до село Крушаре с настояване държавата да не погубва поминъка им, като избива свинете, отглеждани в лични стопанства.
След спешна среща със земеделския министър срокът беше удължен с една седмица – до 11 август. До 2 август стопаните на свине в обекти тип „заден двор“ на територията на общините Ямбол, Хасково, Стара Загора, Шумен, и Сливен следва доброволно да заколят животните си.

снимка: www.gokunming.com

снимка: www.gokunming.com

От Агенцията по безопасност на храните напомнят на стопаните, че месото не трябва да бъде замразявано, защото вирусът на чумата е изключително издръжлив. Добитото месо от закланите животни трябва да премине термична обработка минимум 30 минути на минимум 70 градуса, и тогава да бъде съхранявано. Причината е, че вирусът на африканската чума е изключително устойчив при изсушаване, пушене, осоляване, охлаждане и замразяване на месото.

Представители на бранша свикват пресконференция във връзка с мерките срещу африканската чума по свинете.


Share Follow

Leave A Reply