Собственици на големи свинекомплекси, месопреработватели и зърнопроизводители призоваха за обявяване на бедствено положение в цялата страна, заради все по-бързо разпространяващата се африканска чума по свинете. Те подчертаха, че основната причина за това е отглеждането на прасета в задните дворове.

Обявяване на бедствено положение в цялата страна и въвеждането на по-строги мерки за спиране на разпространението на африкансата чума, която ще нанесе огромни икономически загуби. Около това искане се обединиха индустриални свиневъди, месопропреработватели и зърнопроизводители.свине

 

Собствениците на големи свинекомплекси и ферми подчертаха, че основната причина за епидемията е отглеждането на прасета в личните стопанства в страната. Свиневъдите обявиха, че подкрепят изцяло извънредните мерки, които правителството предприе за справяне със заразата.

 

Свиневъдите определиха бунта на кметовете от Пазарджишко във връзка с умъртвяването на прасетата в задните дворове, като недопустимо, тъй като правилата, които спазва България са правила и за всички останали членки на Световната здравна организация.


Share Follow

Leave A Reply